Volvo är ett exempel på ett företag som dragit ner på inhhyrd personal. Men på Adecco, liksom på många andra bemannigsföretag, går telefonerna varma

Skräddarsydd yrkesutbildning säkrar industrins behov

3:30 min

Industrin i Olofström och Arbetsförmedlingen i Blekinge gör en gemensam satsning som ska underlätta för industrin att rekrytera medarbetare.

Det handlar om att invandrare ska läsa svenska som är speciellt inriktad på ett yrke inom industrin. 

– Eleverna kanske inte behöver veta vad alla träd och fåglar heter till att börja med. Viktigare är att lära sig termer som är viktiga för att klara att utföra ett yrke som exempelvis CNC-operatör, säger Malgorzata Andersson från Arbetsförmedlingen som leder projektet som ska göras i samarbete med Olofströms kommun och industrin på orten och startar till hösten.

Metoden att utbilda arbetskraft genom att kombinera yrkessvenska med ett praktikjobb är inte jättevanlig i landet eftersom det krävs att parter som inte är vana att samarbeta, exempelvis industriföretag och utbildningsanordnare av svenska för invandrare, hittar bra samarbetsformer.

– Men det är där Arbetsförmedlingen kan komma in i bilden och hjälpa till genom det här projektet "Fatta kompetensen", säger hon.

I tider när det talas om neddragningar inom bilindustrin i Olofström kan man undra hur framsynt det är att skräddarsy en utbildning för att rekrytera ny arbetskraft just i Olofström.

– Vi är många som tror att industrin i Olofström kommer att fortsätta att växa på sikt och många industriföretag har redan i dag svårt att hitta folk med rätt kompetens, säger Malgorzata Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".