En skylt där det står "akutmottagning".
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Måste minska trycket på akuten – vill organisera om

3:17 min

För att ge mer vård utanför sjukhusen och minska belastningen på akuten, föreslås nu en stor omorganisation på Blekingesjukhuset.

Blekinges 80-åringar kommer att öka med 40 procent till 2026 och det ställer krav på andra arbetssätt.

Därför föreslår nu hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth att Blekingesjukhuset genomför en stor omorganisation till årsskiftet.

– Vi kan inte ha råd att göra på det sättet vi gör idag, för det räcker vare sig pengar, kompetensen eller antalet medarbetare vi har till för, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

Det innebär att en kroniskt sjuk äldre person med till exempel hjärtsvikt kan få en elektronisk våg hemma som larmar till sjukvården om hen går upp i vikt, vilket kan tyda på att den samlar på sig för mycket vatten och behöver ny medicin eller annan hjälp.

Det gäller både att ta hjälp av tekniken och att bygga upp en vårdkedja av personal som patienten kan tänkas möta, som ska vara överens om vilken vård som ska ges i vilket skede. Och se till att patienten känner till detta så att den alltid vet till vem den ska vända sig. Det ska skapa trygghet och göra att patienten mår bättre och på så sätt behöva mindre akut vård.

Det gäller också att se till att ge vården tidigare, så att patienten inte är så sjuk att den måste söka akuten. Vårdcentralerna ska få en större roll och mer resurser, och det ska också finnas fler alternativ än akut och vårdcentral, säger Lars Almroth.

– Vi har inte särskilt mycket digitala tjänster. Vi samarbetar inte med apotek eller andra organisationer osv. Man skulle kunna arbeta på andra sätt, säger han.

Alltmer sjukhusvård kommer att ges utanför sjukhuset, och till sjukhuset specialiseras för sådan vård som inte kan ges någon annanstans, till exempel operationer och cancervård.

– Vi vill att patienterna mår så pass bra att de inte behöver komma till akuten, till exempel för att man ska få vård innan man kommer till akuten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista