Sangin Abdullah, Daniel Kidan och Sanna Nilsson.
Sangin Abdullah, Daniel Kidan och Sanna Nilsson. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ronneby välkomnar 125 nya nystartsjobbare

4:11 min

Ronneby kommun anställer nystartsjobbare för tredje året i rad och nytt för i år är att nystartsjobbarna också får korta yrkesanpassade utbildningar.

– Ett nystartsjobb är ett riktigt avlönat jobb i alla möjliga olika verksamheter – förskolan, skolan, kostenheten och äldreomsorgen. I år är det många inom äldreomsorgen, där de fungerar som en extra resursperson. Man är kanske inte ett vårdbiträde, men man är en extra hand och en extra hjälp, berättar projektledaren Sanna Nilsson.

Nystartsjobben pågår fram till den 1 november och sträcker sig över nio månader till ett år. 

Vår målsättning är att så många som möjligt ska ha jobbat sig upp och blivit så duktiga att de får förlängt ute i de olika verksamheterna.

– Syftet med projektet är både att du ska accelerera din svenska under projektets gång och att du samtidigt ska få möjlighet att se hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Vår målsättning är att så många som möjligt ska ha jobbat sig upp och blivit så duktiga att de får förlängt ute i de olika verksamheterna, efter den 1 november, säger Sanna Nilsson.

Daniel Kidan från Eritrea och Sangin Abdullah från Kurdistan i norra Irak, jobbar båda inom äldreomsorgen i Ronneby sedan en och en halv månad tillbaka.

– Jag var intresserad av att jobba i hemtjänsten från början och jag vill utbilda mig till undersköterska i framtiden. Så jag hoppas får vara kvar, berättar Daniel Kidan.

– Det roligaste med att jobba inom äldreomsorgen är folket, allt nytt jag får lära mig och att jag får lära mig språket, säger Sangin Abdullah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista