"För ett år sedan hade jag brutit ihop av att prata om jobb"

3:39 min

Många unga står fortfarande långt från arbetsmarknaden, trots att ungdomsarbetslösheten har halverats. Nu tar kommunerna över finansieringen av den verksamhet som ska stötta dem.

Navigatorcentrum, som finns i alla länets kommuner, ska hjälpa de  drygt 1 200 unga, som trots en glödhet arbetsmarknad varken jobbar eller studerar. 

Sedan starten för fem år sedan har verksamheten finansierats av EU. Men nu är stödpengarna slut och därför tar kommunerna över finansieringen.

– Våra politiker har sagt att det här är viktigt. Vi har fått pengar till coachning, studie- och yrkesvägledning och språkstöd. Utmaningarna är stora, säger Therese Bohnsack som är enhetschef i Ronneby. 

En av dem som fått hjälp är 19-åriga Amanda Olofsson. På många sätt är hon typisk för de som kommer till Navigatorcentrum. 

Efter att ha hoppat av gymnasiet och arbetat på ett gatukök mådde hon så dåligt att hon inte orkade ta sig ur sängen.

Nu har hon en bättre dygnsrytm och kontakt med både socialen och psykiatrin. Och nyligen flyttade Amanda Olofsson in i sin första egna lägenhet. 

I framtiden vill hon arbeta med hundar. Men liksom för många unga är vägen till ett arbete fortfarande lång.

– För ett år sedan hade jag brutit ihop av att prata om jobb eller praktik. Men nu har jag kommit så långt att jag känner att jag vill göra något. Fast med den psykiska ohälsa som jag har kan jag inte ta vad som helst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista