Skolområdeschef för gymnasieskolorna i Karlskrona kommun
Mats-Peter Krantz, skolområdeschef för gymnasieskolorna i Karlskrona kommun. Foto: Montage. Sanne Svensson/Sveriges Radio

Rekordstort intresse för samhällsprogrammet till hösten

3:27 min

Det är rekordstort intresse för samhällsutbildningarna i Karlskrona inför gymnasiestarten i höst. Så stort att samhälls- och ekonomiprogrammet båda utökas med ytterligare en klass vardera.

– Det är framförallt samhäll-, ekonomi-, teknik och naturprogrammet som har ökat mest i år, berättar Mats-Peter Krantz, skolområdeschef för gymnasieskolorna i Karlskrona kommun.

I år är det drygt 100 fler elever än förra året som har sökt sig till de kommunala gymnasieutbildningarna i Karlskrona kommun. Men trots det ökade söktrycket kommer ingen riskera att stå utan plats till ett program.

Det är inte säkert att man kommer in på sitt förstahandsval. Men då har man ju förhoppningsvis också gjort ett andra-, tredje- och fjärdehandsval – och något av dem kommer man in på.

– Vi har en skyldighet att ta emot alla elever som söker till oss på ett eller annat sätt. Däremot är det inte säkert att man kommer in på sitt förstahandsval. Men då har man ju förhoppningsvis också gjort ett andra-, tredje- och fjärdehandsval – och något av dem kommer man in på, säger Mats-Peter Krantz.

Utökade gymnasieprogram inför höstterminen 2018

  • Samhällsprogrammet utökas med ytterligare en klass, från 96 till 120 platser
  • Ekonomiprogrammet utökas med en klass, från 64 till 90 platser
  • Lärlingsprogrammen utökas från 40 till 50 platser
  • Barn- och fritidsprogrammet utökas med en klass, från 30 till 56 platser
  • Naturvetenskapsprogrammet – Leonardo utökas från 16 till 24 platser
  • El- och energiprogrammet utökas från 16 till 24 platser
  • Handel- och administrationsprogrammet startas med 16 platser
  • Sjöfartsutbildningen nyöppnas med 16 platser
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista