Patrik Lundberg
Författaren Patrik Lundberg är uppväxt i Sölvesborg och har släkt i både Nord- och Sydkorea. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Patrik Lundberg om toppmötet: Fantastiskt att de inte käkade upp varann

3:48 min

I dag bytte Kim Jong-Un och Donald Trump "total kärnvapennedrustning" mot "säkerhetsgarantier" under toppmötet i Singapore.

Trots otydligheten är det ord som återupprepas av experter, journalister och av Trump själv är "historiskt".

Patrik Lundberg, författare och journalist från Sölvesborg har rötter i Sydkorea med släkt i Nordkorea – är glad åt detta historiska besked.

– Det är fantastiskt att de inte käkade upp varandra utan verkar eniga om att det ska vara fred på Koreahalvön, säger han.

Är du förvånad? 

– Nej, utan de har bröstat upp sig en hel för att det skulle vara lite show. Sen visste de nog mycket väl vad som skulle hända. 

Patrik Lundberg är hoppfull inför en eventuell återförening mellan Nord- och Sydkorea, men han tror att det kommer ta tid. 

– Och dagen när Nordkorea upplöses så kommer det finnas 25 miljoner Nordkoreaner som inte vet något om omvärlden och kanske vill fly. Och det vet vi ju hur svårt det kan bli, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".