cykla
Foto: Janerik Henriksson / TT

Varning för hala cykelvägar i Karlshamn

3:26 min

Flera personer har under onsdagsmorgonen rapporterat att de har ramlat med sina cyklar, då vägarna har blivit hala av klibbiga vätska som har droppat ner från stadsträden.

– Vi har ju stadsträd och det är lindar. Och eftersom det har varitsån extrem torka så har det blivit problem för träden. De får väldigt mycket bladlöss, som äter något houngsliknande, som de sedan bajsar ut – och det är det som hamnar på våra stensättningar och gör det väldigt halt och klibbigt, berättar Jonas Johansson, gatuingenjör i Karlshamns kommun.

Har dagens regn gjort sin del just i dag?

– Nej, det har framförallt med den långvariga torkan att göra.

Hur hanterar ni den här halkan som kommer i juni?

– Det vi får göra nu är att gå ut till medborgarna och uppmana till försiktighet i till exempel trädalléer. Det finns ingen möjlighet att göra någon halkbekämpning eller så.

Har du någon uppfattning om hur länge detta varar?

– Nej. Det kanske hjälper om det kommer rejält mycket regn och träden får suga upp lite vätska. Men träden är egentligen stressade som jag har förstått det. Så fortsätter det att vara varmt kommer det här fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista