Skolrobot
Foto: Michael Einhorn/Sverigesradio.se

Skolrobot hjälper långtidssjuka Lucas Landin att hänga med i skolan

3:02 min

Sjätteklassaren Lucas Landin har under sin cancersjukdom kunnat hänga med i skolarbetet med hjälp av sin digitala skolassistent – som han kallar för "Roboten".

Roboten AV1 är framtagen av ett norskt företag som samarbetat med barncancerfonden för att spria tekniken som en hjälp för långtidssjuka barn. Och Saltöskolan i Karlskrona var en av de första i Sverige att skaffa en.

– Roboten står på min bänk och sänder bild och ljud direkt från klassrummet till min läsplatta. Om jag till exempel vill ha hjälp så trycker jag på en knapp som räcker upp handen och då byter roboten färg. Om jag inte orkar vara med längre byter den till en annan färg och om jag vill svara på en fråga byter den till en tredje, berättar Lucas Landin. 

Hur har det funkat?

– Det har funkat bra. Jag har sluppit missa så mycket i klassen. Vänskapen och lärandet försvinner inte. Men det är ovant att lära sig från en robot och när man tittar på film så blir det lite suddigt.

När det snart är dags att börja sjuan behöver Lucas inte längre robotens hjälp och inför sommarlovet tar han farväl av den digitala studiekamraten.

– Det känns konstigt och annorlunda. Jag har haft den ganska länge nu. Så det känns konstigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".