Morgan Bengtsson, avdelningschef på Olofströms vårdcentral.
Morgan Bengtsson, avdelningschef på Olofströms vårdcentral.

Efter avhoppen – vårdcentral i Olofström satsar på barn och äldre

2:53 min

Efter att nästan alla distriktssköterskor valt att säga upp sig har Olofströms vårdcentral nu lyckats rekrytera ny personal. Till hösten gör vårdcentralen en omstart med fokus på barn och äldre.

Kring årsskiftet valde fem av sex distriktssköterskor att lämna  Olofströms vårdcentral. För många akut sjuka patienter och för lite tid att arbeta förebyggande var två återkommande förklaringar till avhoppen.

Enligt avdelningschefen Morgan Bengtsson var det en turbulent tid där hyrläkarna avlöste varandra. 

– På kort tid hade vi väldigt många läkare inne vilket ledde till att den befintliga personalen fick ta ett för stort ansvar för den så kallade akutvården, säger han.

Förutom läkare har Olofströms vårdcentral under våren även tvingats hyra in distriktssköterskor. Men nu har ny personal fastanställts och till hösten gör vårdcentralen en omstart med fokus på barn och äldre. 

– Patienterna kommer märka att det är samma personer som finns här för dem. Det blir kontinuitet och stabilitet i vården, säger Morgan Bengtsson.  

Vårdcentralen vill även erbjuda alla patienter över 75 år dubbelt så långa läkartider som idag. Men någon fast anställd läkare har Morgon Bengtsson inte lyckats knyta till Olofströms vårdcentral. 

– Att få tag i läkare är svårt och vi har det ännu tuffare eftersom vi finns i en så liten kommun. Men förutom inhyrd personal har vi två pensionerade läkare som vikarierar hos oss, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".