Skylt utanför Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Gott om jobb men brist på arbetskraft i Blekinge

4:40 min

I dag presenterades arbetsförmedlingens prognos för Blekinges arbetsmarknad 2018-2019 och den visar att det saknas folk på många håll – bland annat sjuksköterskor, lärare och verkstadsarbetare.

– Vi har rubriken "högtrycket fortsätter här". Vi ser att fler får jobb och arbetslösheten minskar. Samtidigt finns det kompetensbrist i länet som är väldigt tydlig i många sektorer, som gör att det inte skapas riktigt så många jobb som det skulle kunna gjorts, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Enligt prognosen kommer det skapas omkring 1 500 nya arbetstillfällen under de här två åren. 

Det behövs fler lärare, förskolelärare och sjuksköterskor.

– Det är mycket inom privata tjänster som städ, bemanning och revision. Sen är det också stora behov och expansiva anställningsplaner inom det offentliga. De behoven kommer inte minska utan snarare växa och det behövs fler lärare, förskolelärare och sjuksköterskor, berättar han.

Bristen på arbetskraft håller tillbaka jobbskapandet i länet, menar Josef Lannemyr.

90 arbetsgivare i Blekinge har inte anställt ny personal för att det saknas folk.

– Det finns inte folk att få tag på. Vi har frågat drygt 360 arbetsställen i länet varför de inte har rekryterat och en fjärdedel av dem svarar att det var sån brist på folk att de inte fick tag på någon alls, utan vi avstod. 

Vad beror bristen på?

– Dels har behoven ökat – vi har blivit fler invånare på kort tid. Samtidigt spelar ungdomarnas utbildningsval ganska stor roll här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista