vattenkran
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

PFAS-föreningens advokat om HD:s avgörande

5:38 min

Att dricksvattnet i Kallinge är en produkt som omfattas av produktansvarslagen betyder att de 170 Kallingebor som stämt Ronneby Miljö & Teknik har goda chanser att få skadestånd när målet ska avgöras i Blekinge tingsrätt

– Det här är ju precis vad vi har väntat och hoppats på. Betydelsen av det här är att kommunalt dricksvatten som levereras av kommunala bolag omfattas av produktansvarslagen – vilket i sin tur betyder att det här kommunala bolaget har ett strikt skadeståndsansvar om man levererar otjänligt vatten, och som i det här fallet då förgiftat vatten, berättar Göran Starkebo, en av PFAS-föreningens två advokater.

Spelar det ingen roll att det inte har gjorts med avsikt?

– Nej, vi behöver inte visa att det ligger skadeståndsgrundande vårdslöshet. Vi behöver inte visa att det har skett med uppsåt. Det föreligger ett strikt skadeståndsansvar.

Nu måste väl tingsrätten avgöra om alla förutsättningar för skadestånd är uppfyllda?

– Ja, målet handleds vidare i Karlskrona tingsrätt. Det Högsta Domstolen har avgjort är en för målet viktig fråga – en rättsfråga. Nu ska Karlskrona tingsrätt ta till sig det här beslutet och sedan fortsätta handläggningen av målet. Men nu har det ju blivit betydligt klarare vilka förutsättningar som gäller för det här målets handläggning.

Vi sänder direkt från Ronneby Miljö & Teknik presskonferens efter 15:00 under torsdagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista