jas plan i luften
JAS-Gripenplanet från Kallinge hjälpte ett Bombardier CS300 på onsdagseftermiddagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Jas Gripenplan från F 17 hjälpte nödställt passagerarplan

2:46 min

Ett Jas Gripenplan från F 17 i Kallinge ryckte på onsdagen ut när ett passagerarplan från Riga larmade om nödläge. Planet, ett Bombardier CS300, befann sig i höjd med Öland och hade fått indikation om brand ombord.

Planet var på väg från Riga till Amsterdam och fick indikation på mistänkt brand ombord.

– Man ser det i våra system och vi kom fram till att vi borde åka upp och stötta det här planet, berättar Rickard Wissman, som är kommunikatör på Försvarsmakten.

Men vad kan man göra från luften?

– Det handlar egentligen bara om att prata med dem och följa dem över Sverige. Vi flög ikapp vid Hanöbukten och inspekterade planet från utsidan och sa att vi kunde inte se någon rökutveckling från utsidan.

Jas Gripenplanet flög på låg höjd över Skåne tills det drabbade passagerarplanet gick ner och landade på Kastrup.

– Vi fick sedan ett tack från flygledartornet på Kastrup och även från Air Baltic, berättar Rickard Wissman.

Hur kändes det?

– Det var fantastiskt skönt att ingenting hände. Det är en allvarlig situation med brand ombord. Sedan var det förstås skönt att vi kunde bidra.

Det är inte ofta sådana här saker händer?

– Nej, det är inte ofta, det är tur det. Jag tycker vi ska vara stolta över att det var en pilot från Ronneby som hjälpte till att stötta i den här situationen, när allt gick så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista