Magnus Widen, kommundirektör och Peter Berglin, vd Miljö & Teknik.
Magnus Widén, kommundirektör och Peter Berglin, vd Miljö & Teknik. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ronneby Miljö & Teknik om Högsta Domstolens avgörande

3:54 min

I dag kom Högsta domstolens avgörande om att produktansvarslagen kan tillämpas i det så kallade PFAS-målet, som småningom prövas i tingsrätten.

Avgörandet har skapat stor glädje hos PFAS-föreningen i Ronneby och deras juridiska ombud, som vi hört tidigare i dag i P4.

170 kallingebor har ju stämt det kommunägda bolaget Ronneby Miljö & teknik efter att de giftiga kemikalierna PFAS hittats i deras dricksvatten i december 2013.

Vad innebär det här utslaget för er på Ronneby Miljö & teknik?

– Vi vet vilken lagstiftning som åberopas och hur processen kommer fortskrida. Sen kommer varje fall inom ramen för PFAS-föreningen hanteras individuellt – man kommer titta på respektive persons eventuella skador, beroende på PFAS-förekomst, säger Peter Berglin, vd för Miljö & Teknik.

Innebär det här att Ronneby Miljö & Teknik kommer betala skadestånd nu då?

– Nej, det innebär att det kommer prövas om det går att härleda de eventuella PFAS-skadorna som har uppkommit. Det är att föregripa händelserna att säga att vi kommer betala skadestånd.

Ni hade ju helst velat se att det här målet hade prövats enligt en annan lag. Det här blir ju ett bakslag för er. Hur ser ni på det? 

– ja, detta kommer påverka vår verksamhet. Vi hade ju åberopat lagen om allmänna vattentjänster – den vi i dag jobbar efter. men det här avgörandet innebär att vi får se över vårt sätt att producera och distribuera dricksvatten. Vi behöver bygga in än mera säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista