bokbuss
Arkivfoto. Den här bokbussen rullar i Haparanda. Foto: Thord Nilsson / TT

Biblioteksbuss och meröppna bibliotek

0:52 min

Karlskrona bibliotek kommer att investera i en ny biblioteksbuss och Olofströms kommun kommer att utöka öppettiderna på biblioteken i Kyrkhult och Jämshög.

Det var i början av veckan som det stod klart att Blekinges bibliotek får sammanlagt 4,6 miljoner kronor från statliga kulturrådet.

Bussen i Karlskrona som ska börja rulla i slutet av nästa år kommer att bli toppmodern med den senaste mobila tekniken och olika bibliotekstjänster, förutom traditionell bokutlåning, säger bibliotekschef Tiffany Bodin i Karlskrona i ett pressmeddelande.

Och bibliotekschef i Olofström Anders Nylander säger till Blekinge Läns Tidning att han hoppas att biblioteken i Kyrkhult och Jämshög ska kunna vara öppna mer från nyår.

Tanken är att låntagarna ska få en egen "tagg" så de kan besöka biblioteken under vissa tider även när de inte är bemannade.

Regeringen satsar 225 miljoner kronor per år från i år till 2020 inom projektet ”Stärkta bibliotek”. 

Så mycket pengar får biblioteken

  • Karlshamns kommun 800 000 kr
  • Karlskrona kommun 2 000 000 kr
  • Olofströms kommun 600 000 kr
  • Ronneby kommun 700 000 kr
  • Sölvesborgs kommun 550 000 kr
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".