Verktyg i rader. Foto: Nora Lorek/TT
Verktygen hamnade hos anställda istället för hos regionen. Foto: Nora Lorek/TT

Blekingeföretagare misstänks för mutbrott

1:16 min

Två företagare i Blekinge åtalas misstänkta för att ha mutat en anställd inom Region Kronoberg med verktyg värda 25 000 kronor.

Det var förra sommaren som en arbetsledare inom Region Kronoberg hörde av sig till företagarna och beställde två verktygsskåp för sammanlagt 25 000 kronor.

Pengarna drogs från ett konto där regionen hade 100 000 kronor innestående hos företagarna.

Ett av skåpen hamnade hemma hos arbetsledaren själv, det andra hos en anställd som arbetsledaren tyckte gjort ett bra jobb.

Tanken fanns också på ett tredje skåp till ytterligare en anställd, men denne tyckte att det kändes fel och larmade istället sina chefer varpå hela historien kom upp till ytan.

I förhör har de båda företagarna nekat till brott och tyckt att det inte var något konstigt att det var en hemleverans istället för att verktyget skulle ha levererats till regionens lokaler.

Men de båda är nu åtalade vid Växjö tingsrätt misstänkta för givande av muta, medhjälp till trolöshet mot huvudman och åklagaren vill också att deras företag ska betala böter på 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista