Flera militärer står vid en havsvik och man ser militärbåtar i bakgrunden.
Nu ska försvaret se över reglerna för hur personalen använder platstjänster i sina mobiler. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska militärbaser kan kartläggas med träningsapp

1:12 min

Militärer och militärbaser kan kartläggas med en träningsapp som är tillgängliga för vem som helst, skriver Svenska dagbladet. Wilhelm Agrell som är är professor i underrättelseanalys säger att det är allvarligt.

Träningsappen, som kan installeras i både telefoner och klockor, lämnar spår om platstjänsten är påslagen och den visar hur personer rör sig inom och nära militära anläggningar.

– Det finns ingen möjlighet att främmande makt inte har utnyttjat det här, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till Svenska Dagbladet.

Appen uppmärksammades internationellt redan i januari, och USA:s försvar beslutade då att utreda konsekvenserna.

Svenska dagbladet har med hjälp av appen kunnat identifiera flera personer och knyta dem till svenska försvaret, som nu ska se över reglerna för hur personalen använder olika platstjänster.

– Det allvarliga i det här ligger i att insamlandet av information och persondata, det vill säga vistelse- och arbetsort och deras rörelseschema, kan användas för att planera verksamhet mot dem. Det kan vara skadlig verksamhet i form av överfall, likvidering i ett visst läge, eller också inledande spaning och kontaktsökande, säger Wilhelm Agrell till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".