En kokt kräfta. Foto: Hasse Holmberg/TT.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT.
Kräftor. Fryshall. Foto: Henrik Dammberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Behrenfors är vd på Sveriges största producent av signalkräftor, Smålandskräftan. Foto: Henrik Dammberg/Sveriges Radio.

Värmen bäddar för bra kräftpremiär

1:38 min

Värmen har gjort att kräftorna på många håll vuxit till sig tidigt. Det ser därför bra ut inför årets säsong, enligt handlaren Joakim Behrenfors.

– Jag tror att det är värmen i maj som gör att det kommit igång tidigt i vissa sjöar, säger Johan Behrenfors på Smålandskräftan i Nässjö.

Han menar att kräftorna främst utvecklats tidigt i grundare sjöar. 

– Vid 12 grader brukar kräftorna bli aktiva. Då ger de sig ut från sina hålor, ömsar skal och sen jagar de föda för att växa. Då går de in i burarna, säger Johan Behrenfors.

Men han har inte så stor möjlighet att dra nytta av det eftersom de flesta ändå vill äta färska kräftor runt den kräftpremiären i början av augusti.

– Vi har gjort några försök att sälja kräftor till midsommar, för att försöka bryta den traditionen lite. Men det har inte funnits något jätteintresse, säger Johan Behrenfors.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista