Försvarsdirektör Malin Lind Matsson
1 av 2
Försvarsdirektören Malin Lind Mattsson uppmanar alla att följa förbudet. Foto: Anne Berglund/Sveriges Radio
All eldning utomhus är förbjuden
2 av 2
Foto: Sanne Svensson/Sverige Radio

Många trotsar eldningsförbudet trots allvarligt läge

2:51 min

Länsstyrelsen i Blekinge uppmärksammas nästan varje dag på att folk eldar ute i markerna och det har kommit in flera polisanmälningar.

Det brinner på många ställen i landet och situationen är allvarlig. I Blekinge har det också brunnit en del men vi har hittills klarat oss från de riktigt stora bränderna.

Varje dag träffas länsstyrelsen och räddningstjänsterna i länet för att diskutera läget och enligt försvarsdirektören Malin Lind Mattsson finns det en oro för att det ska bli en storbrand som blir svår att kontrollera.

Det är ett extremläge och vi är på tå.

– Resurserna räcker inte till över hela landet, brandflyg och helikoptrar är nationella resurser, och därför är det viktigt att vi ser till att hålla antalet bränder nere. Vi är på tå, säger hon.

Eldningsförbudet sattes redan i mitten av maj och man ser ingen möjlighet att ta bort det inom de närmsta veckorna. Även om det kommer lite regn.

Sluta med det!

Trots det får länsstyrelsen samtal nästan varje dag om folk som bryter mot förbudet. Det är brottsligt och polisen har också fått in flera polisanmälningar. 

Malin Lind Mattsson har ett enkelt och tydligt budskap till dem som trotsar förbudet. 

– Sluta med det! Det är så viktigt att räddningstjänsten inte behöver släcka bränder som startat bara för att vi har varit oaktsamma, säger hon. 

Du kan läsa mer om eldningsförbudet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".