Glädjetårar när oskadda elever kom hem

Det var många kramar och tårar av lättnad när oroliga föräldrar och anhöriga från Jämjö och Sturkö under söndagmorronen fick hem sina ungdomar som varit ombord på den danska färja som natten till lördag brann ute på Nordsjön.
Dom 68 personerna från Sturkö- och Jendelskolan hade varit på väg i buss hela natten och var trötta men glada när dom kom till Jämjö. Sveriges radio Blekinge träffade Janette Andersson som var mycket lättad när hon äntligen fick träffa sin dotter Emma. -Jag är så lycklig att ha Emma hemma, säjer Jeanette. Emma själv tycker att det är jätteskönt att vara hemma. Det otäckaste var när vi stod på däck och livbåtarna firades ner, förklarar Emma som nog tror att hon kommer att åka färja igen. Några av dom 61 elever från Jämjö och Sturkö som var med på skolresan till England chockades när brand utbröt ombord på den danska passagerarfärjan Princess of Scandinavia. Fartyget befann sig då på Nordsjön och det började brinna mellan de båda maskinrummen. Elden spred sig sedan till en skorsten. Den brittiska sjöräddningen larmades och förberedde en stor evakuering från färjan, men någon sådan behövdes aldrig. Dom chockade blekingeeleverna fick vård ombord, ett par andra elever drabbades också av astma-anfall i samband med att brandlarmet gick. Fartygsbesättningen kunde själva släcka bränderna ombord. Färjan gick sedan för egen maskin till hamnen i Kristiansand i Norge. Därifrån har passagerarna bussats hem. I söndags morse strax efter halv nio kom bussarna med dom 61 eleverna och 7 lärarna till Jämjö. Trötta men glada möttes dom av ett 100-tal föräldrar och anhöriga. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden i maskinrummet som var nyrenoverat, men det kan ha rört sig om en läcka i ett hydraulikrör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".