Silhuetten av två lika manspersoner
1 av 2
Foto: Sveriges Radio.
Mordplatsen i Marbäck
2 av 2
Mannen sköts på nära håll i skogen vid Marbäck utanför Halmstad. Foto: Sveriges radio

Mordmisstänkta tvillingbröderna har samma dna

3:49 min

Enäggstvillingarna från Blekinge som sitter häktade misstänkta för mord har exakt samma dna. Därför kan de inte bindas till den patron som hittades på mordplatsen.

Idag forsätter mordrättegången vid Halmstads tingsrätt mot de 18-åriga tvillingarna, deras pappa och en 25-årig man som är misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Marbäck genom att skjuta honom till döds.

Nu är det försvararnas tur att göra sin sakframställan och först nästa vecka kommer de åtalade männen att höras. Alla fyra åtalade nekar till brott och har i förhör vägrat att svara på frågor om mordet.

Advokat Björn Hurtig försvara den ena tvillingen och han anser att åklagaren har ett problem.

– Tvillingarna är enäggstvillingar och har exakt samma dna. Det finns dna-spår på en patron som hittades på mordplatsen och även på cigarettfimpar som hittades i en burk i den mördade mannens bil. Men vems av tvillingarnas dna det är, det vet man inte, säger Björn Hurtig.

Rätten kan inte gissa sig till vem som är mördaren, så ser inte svenskt rättsväsende ut.

I övrigt bygger mordåtalet mot tvillingarna, deras pappa och en 25-årig man på indicier som bland annat mobilkontakter mellan offret och de åtalade och även mellan de åtalade.

– Rätten kan inte gissa sig till vem som är mördaren, så ser inte svenskt rättsväsende ut. Och kan det vara någon av tvillingarna kan man inte döma båda, då blir ju en av dem oskyldigt dömd, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig säger att fallet är unikt i Sverige.

– Det finns fall utomlands med enäggstvillingar som har samma dna och som misstänkts för grova brott. Där har det inte gått att bevisa vem som varit gärningsmannen förrän den ena tvillingen slutligen erkänt, säger Björn Hurtig.

Vi har bett dna-experter vid Uppsala universitet om hjälp och vi hoppas de kan hjälpa oss att särskilja tvillingarna åt.

Vice chefsåklagare Charlotte Österlund erkänner att det faktum att tvillingarna har ett identiskt dna inte förenklar arbetet.

Men det går att göra fördjupade analyser för att se om det finns skador på dna-skalet och förändringar i cellernas genetiska material. Där har vi bett dna-experter vid Uppsala universitet om hjälp och vi hoppas de kan hjälpa oss att särskilja tvillingarna åt. Men den analysen kommer att ta tid och kan kanske först vara klar när målet går upp i hovrätten, säger Charlotte Österlund.

Kriminologen Leif GW Persson säger till P4 Blekinge att fallet är utomordentligt ovanligt.

– Det finns inget liknande mordfall i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".