Magnus Ljungcrantz verksamhetschef neonatal
1 av 3
Det är viktigt för för tidigt födda att ha det lugnt och mörkt, därför fyller sänghimlen en viktig funktion. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Magnus Ljungcrantz verksamhetschef neonatal
2 av 3
Magnus Ljungcrantz verksamhetschef på neonatal. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Föräldrarum på neonatalavdelningen
3 av 3
Föräldrarum på neonatalavdelningen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Blivande mammor kan tvingas föda utanför länet

4:42 min

Alla blivande mammor kan tvingas föda på sjukhus utanför Blekinge, eftersom neonatalavdelningen på Blekingejukhuset är så omodern att den kan tvingas stänga. Det skulle leda till att också förlossningen måste stänga.

Neonatalavdelningen för för tidigt födda är 20 år gammal, och så sliten och omodern att den kan tvingas stänga. Och då måste också förlossningen stänga, eftersom förlossningen inte kan fungera utan neonatal.

Det vore en katastrof, enligt verksamhetschefen Magnus Ljungcrantz, som tillägger att en lösningen på det desperata läget vore en omedelbar ombyggnad.

Det är oerhört skört, och då kan man tvingas stänga ner helt och hänvisa alla som ska föda till andra sjukhus

- Det är oerhört skört, det räcker med ett fåtal fall så är det fullt, och då har vi ingenstans att hänvisa, och då kan man tvingas stänga ner helt och hänvisa alla som ska föda till andra sjukhus. Så vi måste få den här ombyggnaden, och den måste bli klar i år, säger han.

Och trots att en ombyggnad har varit sjukhusets högst prioriterade byggprojekt i flera år har fortfarande inget hänt. Det finns två kök på avdelningen och bägge är utdömda. Förra året hotade facket med skyddsstopp av hela verksamheten.

Vi kommer att göra allt med olika handlingsplaner för att inte hamna där

Multiresistenta bakterier har blivit vanligare, och trots att personalen jobbar stenhårt med hygienen, kan det bli kritiskt om flera barn behöver isoleras samtidigt, enligt Magnus Ljungcrantz.

Lars Almroth är hälso- och sjukvårdsdirektör, och väl medveten om problemen. Och han vill göra allt för att undvika en stängning av avdelningen.

- Vi kommer att göra allt med olika handlingsplaner för att inte hamna där, med hjälp av personalen så har vi klarat det och vi kommer att klara det framöver också, men det är ansträngt, det är tajt, och det är inte optimala förhållanden att jobba under, säger han.

Han bollar över ansvaret på landstingsservice, som redan vid årsskiftet fick i uppdrag att utföra ombyggnaden. Men tillförordnad chef Håkan Frej vet inte när en byggstart kan komma igång. Och Magnus Ljungcrantz på neonatal menar att det är ren lyckträff att ingen allvarlig smittspridning inträffat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".