Sölvesborg får godkänt av Jämo

Efter flera turer är det nu klart att Jämo godkänner Sölvesborgs kommuns jämställdhetsplan.

– Vi anser att kommunen har genomfört tillräckliga åtgärder i sin jämställdhetsplan för att lagkraven ska vara uppfyllda, säger Jaime Aleite, utredare på Jämo i Stockholm.

Efter flera kompletteringar och justeringar har Sölvesborgs kommun nu fått sin jämställdhetsplan godkänd. Men kommunen kommer framöver att få räkna med nyra granskningar från Jämos sida.

– Vi kommer att återkomma under våren för att säkerställa att kommunen lever upp till det som står i planen. Vi kommer också att titta på hur nästa års jämställdhetsplan ser ut, säger Jaime Aleite.

Två gånger under de tre senaste åren har Sölvesborgs kommuns jämställdhetsarbete varit föremål för granskning från Jämos sida.

– Det är ovanligt. I regel brukar en kommun som får kritik relativt snabbt se till så att man åtgärda de brister som upptäckts, men i Sölvesborgs fall har det inte skett och det är också därför vi kommer att följa kommunens jämställdhetsarbete under nästa år, säger Jaime Aleite.

Kommunen har blivit anmäld för brister i jämställdhetsarbetet vid ett par tillfällen tidigare och även om nu Jämo godkänt planen, så kommer man enligt Jaime Aleite bevaka så att kommunen även i fortsättningen uppfyller lagkraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".