Ett barn döps i kyrkan.
1 av 2
Antalet dop har minskat kraftigt de senaste tjugo åren. Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix
Gunnel Alvhäll, kyrkoherde i Ronneby Pastorat
2 av 2
I Ronneby pastorat där Gunnel Alvhäll är kyrkoherde arbetas det mycket med dop för att se till att fler barn döps i kyrkan. Foto: Anders Lundqvist

Allt färre barn döps i Blekinge

2:03 min

Det föds allt fler barn runt om i länet men trots detta så döps allt färre, något som vållar problem för Svenska kyrkan på sikt.

Förra året föddes 1 593 barn i Blekinge men endast 881 av dem döptes, drygt vartannat barn. 1997 föddes 1 360 barn varav 1 155 döptes, nästan 85 procent.

Värst har tappet varit i Olofström där antalet dop minskat med nästan hälften sedan 1997. Även Ronneby har tappat rent historiskt, men har de senaste åren klarat sig relativt väl med en minskning på närmare fyra procent de senaste fem åren.

– Vi arbetar väldigt mycket med dop, framförallt barndop. Vi är generösa när det gäller doptider och vi försöker att i möjligaste mån uppfylla föräldrarnas önskemål, säger Gunnel Alvhäll som är kyrkoherde i Ronneby pastorat.

Färre dop leder till att allt färre skrivs in i kyrkan och i förlängningen betalar kyrkoavgiften.

– På sikt innebär det att vi får lägga kyrkor i malpåse och vi måste friställa personal, för det är det som kyrkoavgiften går till, säger Gunnel Alvhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".