genre 1177 nära
1 av 2
Personal på 1177. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1177 Elisabet Bergqvist avdelningschef
2 av 2
Elisabet Bergqvist är avdelningschef på 1177. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Personalkris på 1177 ger långa köer

3:16 min

Sjukvårdsrådgivningen 1177 i Blekinge har gått på knäna hela våren på grund av personalbrist.

Flera har gått i pension och det är svårt att rekrytera nya.

Och det har lett till att kötiden flera helger legat på över en timme, enligt avdelningschefen Elisabet Bergqvist

– Vi ligger på runt 250 samtal per dag som vi besvarar här, men vissa helger kan det ju vara att det ringer in 400 personer, och då kan köerna bli en timme om det vill sig illa, säger hon.

Samtalen till 1177 har ökat varje år, och i Blekinge har det varit kort om folk ett bra tag. Dels på grund av pensionsavgångar dels på grund av att det generellt är svårt att få tag på vårdpersonal. På 1177 måste du dessutom ha fyra års erfarenhet som sjuksköterska för att kunna jobba. Och flera som man lyckats rekrytera har hoppat av.

Om man kunde korta tiden lite så tror jag man hade vunnit mycket

Det är inte heller så populärt att jobba kvällar och helger som man gör på 1177, eller sitta i telefon hela tiden.

Och även om väntetiden kan vara lång är 1177 det enda ställe du kan ringa till och veta att du får ett svar. Det gör att många som inte kmmer fram till vårdcentralen eller inte tycker att de kan vänta på en uppringningstid vänder sig till 1177.

Hittills har man klarat sig tack vare pensionerade medarbetare som hoppat in, men det kan man inte leva på hur länga som helst, säger Elisabet Bergqvist, som har larmat till sina chefer om att det behövs mer resurser.

– För att det stora bekymret bland de sköterskor som fortfarande jobbar här är de långa arbetsdagarna, så om man kunde korta tiden lite så tror jag man hade vunnit mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".