Gymnasiet vill drogtesta alla elever som börjar ettan

4:17 min

Alla gymnasieskolor i Karlskrona ska erbjuda drogtester för de elever som nu börjar första årskursen.

Testerna kommer att genomföras två gånger per termin i slumpvis utvalda klasser.

Vi vill erbjuda en så god arbetsmiljö på skolan som möjligt

Syftet är att öka risken för upptäckt och förebygga användning av droger, enligt Marie Gustafsson som är chef för resurs- och stödenheten.

– Vi vill erbjuda en så god arbetsmiljö på skolan som möjligt, en så trygg och säker miljö som möjligt, och då tror vi det här är ett bra sätt att jobba mer förbyggande när det gäller droger, säger hon.

Testet är frivilligt, och kommer att genomföras två gånger per termin i slumpvis utvalda klasser. Det går till så att läraren informeras i tid för att kunna hålla kvar eleverna i klassrummet under provtagningen.

Det är inte skolans sak att lägga sig i det

Kurator eller socialpedagog informerar eleverna, och sedan hämtas en i taget för ett kort samtal och lämnar sedan ett oövervakat urinprov. Och den stora vinsten är egentligen samtalet med eleven, säger Marie Gustafsson.

Även föräldrarna måste godkänna testet och de har fått en samtyckesblankett med posten. Eni Cela ska börja läsa teknik på Ehrensvärdska gymnasiet och han tycker att testet är bra.

– Jag kommer att ställa upp på det, jag tycker det är bra, för att det kan vara många som håller på med något sådant, säger han.

Anna Sjöstrand som också ska börja på Ehrensvärdska tycker att det är överdrivet med drogtester i skolan, och att det riskerar kränka elevens integritet.

– Det är inte skolans sak att lägga sig i det, det är väl ett snack som föräldrar och barn ska ha sinsemellan, säger hon.

Men Marie Gustafsson väljer att tro att de flesta föräldrar och elever kommer att säga ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista