Nya fynd vid Västra vång fascinerar arkeologerna

4:12 min

Bland annat har de hittat ett litet föremål i silver med en guldspiral som ingen riktigt vet vad det är.

- Guld, silver och brons i samma föremål signalerar något exceptionellt, säger Björn Nilsson från Lunds universitet om det bara några veckor gamla fyndet.

Detta och flera andra nya fynd har gjorts under de senaste veckornas utgrävningar i järnåldersbyn i Västra Vång i Ronneby.

Kanske kan det senaste fyndet vara en del av ett gångjärn eller ett beslag till en dörr.

- Det finns nån expert där ute som kommer kunna säga vad det är, var det kommer från och hur gammalt det är, säger Björn Nilsson.

Nytt för i år är att man också gjort geofysiska markundersökningar med radar. Med den kan man titta djupare ner i marken. Man har även gått med metalldetektorer i området och använt drönare för att få en övergripande bild av landskapet. 

- Det mest intressanta i år är vad de geofysiska undersökningarna visar om vad som finns under marken där vi inte kan gräva, tycker Mikael Henriksson arkeolog och antikvarie på Blekinge museeum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista