Ett stort antal gurkor syns på hela bilden.
Gurkpriserna i Sverige är högre än på länge. Jämfört med den här årstiden förra året har priset ökat med 400 procent. Foto: Markus Schreiber/AP

Skyhöga priser för svensk gurka

1:58 min

Det svenska priset för gurka har skjutit i höjden. Jämfört med förra året vid den här tiden, har priset ökat med 400 procent.

Att priset för svensk gurka har ökat så kraftigt beror på en lägre produktion i Holland. Därför har kunderna vänt sig till Sverige och därmed har priserna rusat iväg.

Enligt Peter Horvath, försäljningschef vid Svenska Odlarlaget i Helsingborg som distribuerar frukt och grönsaker från hela landet, hålls det gurk-auktionen varje dag, och det är då som priserna avgörs beroende på efterfrågan.

– Den svenska produktionen ligger något under normalt men det är främst i Holland som det är ont om gurka just nu.

Det är problem med att få fram tillräckligt med gurkor i Holland och därför vänder sig många kunder till Sverige nu.

Peter Horvath tror att produktionen i Holland kommer igång om någon vecka. Men trots de höga priserna märks det ingen minskad försäljning i butikerna.

– Är man van att köpa gurka så fortsätter man ett tag, innan man märker att priset har gått upp. Därför är det en viss fördröjning innan det märks en nedgång, säger Peter Horvath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".