Rening av fosfor kan hejda övergödning och algblomning i Östersjön, hävdar experterna.

Rening av fosfor - vapen mot giftalger

Det är rening av fosfor som man ska inrikta sig på för att hejda övergödningen och giftalgsblomningen i Östersjön. Det slår en internationell grupp med experter på övergödning från USA och Kanada fast.

Gruppen vill bland annat att man stoppar tvättmedel med fosfat och att man satsar på att rena punktkällor framför allt på andra sidan Östersjön.

Den svenska miljöpolitiken har under de senaste åren varit inriktad på att minska kväveutsläppen, men expertgruppen som tillsats av naturvårdsverket för att granska vilka näringsämnen som har betydelse för bland annat algblomningen anser alltså att det är fosforn som man i fortsättning ska minska.

I Sverige har redan stora insatser gjorts för att minska fosforutsläppen men det räcker inte. Gruppen pekar på flera åtgärder som kan vidtas, som stopp för tvättmedel med fosfat.

30 procent av utsläppen i Sverige kommer från tvättmedel och andra punktkällor. Utsläppen från mera difusa källor måste också tacklas. Men gruppen anser att svenska åtgärder kommer inte få så stor effekt utan man måste skjuta in sig på de stora punktkällorna på andra sidan Östersjön.

Rolf Larsson
rolf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".