Helikopter i luften ovan en brandbil. Foto: Nisse Schmidt/TT
1 av 2
Tredje helikopterskvadronen flög runt 110 timmar vid sommarens många bränder. Foto: Nisse Schmidt/TT
Erik Öhrn chef för tredje helikopterskvadronen i Kallinge.
2 av 2
Erik Öhrn chef för tredje helikopterskvadronen i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Militära övningar påverkas efter sommarens bränder

3:08 min

Sommarens bränder får nu konsekvenser för de militära förband som hjälpt till med brandbekämpningen. Bland annat hos tredje helikopterskvadronen i Kallinge.

Försvarets helikoptrar har flugit runt 300 timmar när man hjälpt till att släcka bränder i sommar. Av de timmarna står tredje helikopterskvadronen för runt 110 stycken.

– Det är ganska mycket tid, runt tio procent av vår årstid, berättar skvadronchefen Erik Öhrn.

I nuläget har man inte full överblick av konsekvenserna, men man räknar med att behöva dra ner på ambitionerna i hur många besättningar och helikoptrar som deltar vid olika övningar under hösten.

Erik Öhrn är dock tydlig med att beredskapen inte kommer att påverkas negativt.

Förutom helikopterbesättningarna har i stort sett alla personalkategorier hjälpt till. Något som också kommer att synas i höst då många bröt sin semester för att hjälpa till.

Hur mycket hjälpen motsvara i pengar är oklart, men enligt Officerstidningen för försvaret samtal med Försvarsdepartementet kring en eventuell kompensation för sina kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".