Rådhuset Karlshamn. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Socialförvaltningen fick akut omplacera ett litet barn efter brister i ett familjehem. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Barn omplacerades akut efter brister i familjehem

0:39 min

Ett barn med skyddsbehov som placerats i ett jourhem i Karlshamn fick akut omplaceras eftersom familjehemmet inte följde instruktionerna.

Barnet placerades i somras hos en jourfamilj i Karlshamn.

Familjen fick instruktioner av socialtjänsten att barnet inte fick lämnas ensamt eftersom barnet familjehemsplacerats på grund av hedersrelaterad problematik och har ett skyddsbehov.

Familjen informerades också om att barnets religion, kulturella sedvänjor och val av kost skulle respekteras.

När barnet varit hos familjen i en månad upptäckte en socialsekreterare att barnet varit i kontakt med sina släktingar per telefon när barnet varit ensamt.

Socialsekreteraren fick också veta att familjehemmet inte tagit hänsyn till de religiösa sedvänjorna och att barnet fått annan mat än vad som var överenskommet. Enligt barnet hade fosterföräldrarna sagt att de skulle vara en hemlighet mellan barnet och dem.  

Socialsekreteraren slog larm och socialnämnden omplacerade barnet i ett nytt hem med specialkompetens inom hedersproblematik.

Karlshamns kommun har nu gjort Lex Sarah-utredning. Kommunens bedömning är att det inträffade medfört konsekvenser för barnet i form av bristande rättssäkerhet som lett till att barnet har behövt byta från ett familjehem till ett annat, vilket kan antas ha varit påfrestande. Karlshamns kommun kommer inte att använda sig av familjehemmet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".