räkning
Foto: Johan Nilsson/TT
Valet 2018 i Blekinge

Riksdagsvalet är nu färdigräknat

0:21 min

Resultatet i riksdagsvalet är kontrollräknat utan större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.

Det har tagit lite längre tid än beräknat, men på söndagsmorgonen var kontrollräkningen av riksdagsvalet klar. Resultatet innebär inga större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.

Däremot är inte mandatfördelningen officiellt helt spikad ännu. Det blir den efter att Valmyndigheten har träffats och från sitt håll bekräftat den kontrollräkning som länsstyrelserna ute i landet nu avslutat.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, sade Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till TT i fredags.

Det resultat som presenteras under valnatten är ett preliminärt resultat – först när landets 21 länsstyrelser kontrollräknat alla avlagda röster kan ett definitivt resultat fastslås.

 Kontrollräknade resultatet:  

 S: 28,3 procent

MP: 4,4 procent

V: 8,0 procent

M: 19,8 procent

KD: 6,3 procent

C: 8,6 procent

L: 5,5 procent

SD: 17,5 procent

Valdeltagande: 87,2 procent (6 535 271)

Källa: Valmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".