vågor
Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Syns förbättringar i Östersjön

0:25 min

Det finns tecken på förbättringar i Östersjön men till stor del kvarstår problemen med bland annat övergödning och farliga ämnen.

Flera arter och deras livsmiljöer mår inte bra och mer åtgärdsarbete krävs för att rädda Östersjön.

Det visar Helsingforskonventionen, Helcoms, slutrapport som bygger på vetenskapligt framtagna resultat under perioden 2011-2016.

Den pekar också på de ekonomiska konsekvenserna av att Östersjön mår dåligt, bland annat orsakar övergödning och försämrad havsmiljö miljardförluster varje år för yrkesfiske, marin turism och rekreation.

Helsingforskonventionen, Helcom, är en överenskommelse mellan nio länder runt Östersjön, Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland, Sverige och Tyskland samt EU.

Slutsatser ur rapporten

 • Övergödning är fortfarande den mest betydande belastningen: 97 procent av Östersjön är påverkad av övergödning varav 12 procent är mycket påverkad. Men det finns tecken på förbättringar i vissa områden.

 • Belastningen av näringsämnen från land – som är främsta orsaken till övergödning – har minskat. Men dagens belastning, kombinerat med redan tillförda näringsämnen, skapar fortfarande problem.
   
 • Utmaningar i förvaltningen av Östersjön är bland annat nedskräpning, spridning av läkemedelsrester, undervattensbuller och klimateffekter
   
 • Den biologiska mångfalden i Östersjön är inte i ett bra tillstånd, alla arter och livsmiljöer är negativt påverkade på något sätt.
   
 • Oljeutsläppen minskar.
   
 • Omkring 70 procent av marint skräp i Östersjön är av plast. Skräpet påverkar livsmiljöer negativt och skadar djur i näringsväven.
   
 • Omkring 140 främmande arter har hittills identifierats i Östersjön, och av dem har 12 arter introducerats under perioden 2011-2016.

 Källa: Helcom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista