Facket och medarbetare vittnar om pressad särskola

2:20 min

Lärarförbundets huvudskyddsombud känner till situationen i särskolan och lärare som själva jobbar i särskolan beskriver situationen som "oerhört pressad".

Idag har vi berättat om anhöriga som är oroliga för sina barn som går i särskolan i Karlskrona. 

Ewa-Liz Larsson som är vice ordförande och huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Karlskrona känner väl till situationen. 

– Det saknas personal på särskolan på Lyckeby kunskapscentrum och det är oklart när det kommer att lösas, även om det jobbas på det. Det handlar om budgetneddragningarna och vi i facket anser att hela skolan i Karlskrona kommun är underfinansierad, säger hon. 

En lärare som själv jobbar inom särskolan i Karlskrona beskriver situationen som oerhört pressad. 

– Personpolitiken är under all kritik, och alla vi som jobbar känner en rädsla för de nedskärningar som gjorts och görs, säger hon.

Redan förra läsåret visade Skolverkets statistik att pedagogerna i grundsärskolan i Karlskrona hade avsevärt fler barn per lärare än de övriga kommunerna i länet. 4,5 barn jämfört med länets snitt på 2,7. 

Huvudskyddsombudet Ewa-Liz Larsson tycker inte alls att den siffran är bra. 

– Det är oroväckande. Och det blir ännu mer när det nu saknas anställda. det gör att arbetsbelastningen ökar på de som finns och kan i värsta fall resultera i sjukskrivningar. Då har vi ännu färre pedagoger, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista