Är mormor en supermormor eller super mormor?

5:03 min

Susanne Rolfner Suvanto vill prata om att alkhoholmissbruk bland äldre kvinnor ökar, och att äldre män är de som oftast tar livet av sig.

Våga prata om psykisk hälsa. Det är temat för årets Psykiatrivecka som börjar idag och pågår i Blekinge en hel vecka.

Karolina Renvaktar är projektledare för "Uppdrag psykisk hälsa" i Ronneby kommun och hon berättar att ett av de främsta syftena med veckan är att bryta stigman. 

– Att prata om sitt mående är första steget till att våga söka hjälp. Alla har vi en psykisk hälsa och ibland är den sämre, förklarar hon. 

Susanne Rolfner Suvanto är expert på äldreomsorg och den föreläsare som inviger veckan. Hon vill lyfta fram det faktum att både psykisk ohälsa och självmord är vanligare bland äldre människor. 

– Vi måste bryta den så kallade 65-årsgränsen och se att även dessa människor har en psykisk hälsa eller ohälsa, för att kunna rädda liv. Jag brukar ställa frågan: "Är mormor en supermormor, eller super mormor?" I den gruppen ökar nämligen alkoholmissbruket. Och andelen självmord är som allra störst hos män över 85, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista