Ägaren tror inte att storbranden var anlagd

2:22 min

Hela Jämjö har slutit upp efter branden på XL-bygg. Kunder, goda vänner och hela byn har varit fantastiska, säger Per Håkansson som inte tror att branden var anlagd.

Det var i fredags kväll som det började brinna på bygghandeln XL-bygg i Jämjö.

Ägaren Per Håkansson, som arbetat där sedan 1977 blev uppringd av en kollega som är deltidsbrandman.

– Vi konstaterade bara att det brann i snickeriet och att byggnaden förmodligen inte skulle gå att rädda, säger han.

Lågorna syntes över hela Jämjö och när Per Håkansson och hans kollega kom fram var inte bara räddningstjänsten utan hela byn på plats.

Sedan dess har stödet varit enormt.  

– Utan att vi frågat efter det så har folk erbjudit sig att hjälpa till. Grannar har hjälp till att skärma av området och varit brandvakter under helgen, säger Per Håkansson.

På måndagsmorgonen öppnade XL-byggs brädgård och butik som vanligt. Och de uppmuntrande orden från kunderna har varit många.

– De som varit här har uttryckt sitt deltagande. De tycker det som hänt är sorgligt, säger Per Håkansson 

Under måndagen påbörjade polisen arbetet med den tekniska undersökningen. Men eftersom det fortfarande brann i snickeriet fick arbetet avbrytas. 

– Misstankarna om att det skulle handla om mordbrand tror inte jag på. Jag tror att det finns tekniska orsaker till branden, säger Per Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista