Pressat på jourcentralen: Detta är max vad vi klarar

3:56 min

Besöken till jourcentralen i Karlshamn har ökat med 44 procent sedan dagakuten i Karlshamn stängde. Det visar en ny granskning av akutvården i västra Blekinge.

Detta är max, det känns som vi nått taket för vad vi klarar av

– Om det ska fortsätta i den här takten och öka på det här sättet så mäktar vi inte med det utan detta är max, det känns som vi nått taket för vad vi klarar av. Det ska ju vara patientsäkert och en bra arbetsmiljö, säger avdelningschefen Elisabeth Bergqvist.

Det är stressande att behöva säga till dem som sitter i väntrummet att tyvärr så kommer ni att ha en till två timmars väntetid

Sedan dagakuten las ner 1 september 2016 har antalet besök alltså ökat med över 40 procent. 

– Och det är stressande att se, det är stressande att behöva säga till dem som sitter i väntrummet att tyvärr så kommer ni att ha en till två timmars väntetid, säger sjuksköterskan Marie Theorin.

Jag vill först kartlägga och få information innan vi tar beslut

Enligt granskningen finns det flera orsaker till det ökade trycket. Det kan vara att andra vårdenheter i större utsträckning hänvisar patienter till jourcentralen, att det är svårt att få tid på vårdcentralen, att folkmängden ökat och att det infördes drop in på jourcentralen för ett år sedan.

Enligt Elisabeth Bergqvist behövs det mer personal.

Men det är inget som primärvårdschefen Rosmarie Nilsson kan lova. 

– Jag vill först kartlägga och få information innan vi tar beslut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista