Ronnebyson vill belysa psykisk ohälsa

4:11 min

Idag inleddes Psykiatriveckan i Blekinge. En av organisationerna bakom är Hjärnkoll som nu får en ny ambassadör i Jonas Månsson från Ronneby.

Jonas Månsson fick för snart två år sen diagnosen ADHD och en inom autismspektrum och diagnoserna har haft en stor påverkan på hans liv.

– För mig blir alla intryck som kroppsspråk och tonläge en enda sörja i huvudet som jag inte kan sortera vilket leder till oro, stress och utmattning.

Sen han fick sina diagnoser har det blivit lättare eftersom han förstår varför han känt som han gjort och nu har han försökt anpassa sin livssituation. 

– Jag planerar in tid för återhämtning. Det är A och O för mig. Att bara kunna få vara jag. 

Ambassadörskapet för organisationen Hjärnkoll som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa innebär att Jonas framöver ska åka runt och föreläsa om sina egna erfarenheter och han ser fram mot att få berätta sin historia. 

– Jag hoppas att folk ska förstå att det finns många olika varianter på hur det kan visa sig. Det finns ingen mall för hur man är när man befinner sig i de här tillstånden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista