Jan Björkman (S): Spännande situation hos talmannen

6:03 min

Under eftermiddagen ska Ulf Kristersson (M) träffa riksdagens talman för att berätta hur det går med uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en ny regering.

Hur går ett sådant samtal egentligen till? Och hur mår man som talman när Sverige just nu skriver historia i långbänk till regeringsbildning. En som vet allt detta är Blekingepolitikern Jan Björkman (S), som efter valet 2006 utsågs till förste vice talman, men som idag är ordförande i landstingsfullmäktige i Blekinge. 

– Jag tror nog att talmannen mår ganska bra. Man vet vad det är man ger sig in i och så är det ju en spännande situation. Jag tror stämningen är ganska avslappnad med kaffe och kaka, säger Jan Björkman. 

Vid samma tid 2006 var situationen inte lika besvärlig som nu, utan det var mer självklart vem som skulle bilda regering. 

– Per Westerberg som var talman då hade lättare att rulla igång det hela med Fredrik Reinfeldt som statsminister. 

Att just Jan Björkman blev förste vice talman kom sig av att den nya majoriteten 2006 ville ha en egen talman från sitt block. Denne blev alltså Per Westerberg, varpå den gamle talmannen Björn von Sydow meddelade att han inte ställde upp som förste vice. 

– Det var i det läget som jag blev aktuell. Jag hade inte tänkt tanken innan min telefon började ringa under nomineringstiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista