STOCKHOLMSDÅD ÅRSDAG
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhättan, ute vid en gata i staden
2 av 2
Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhättan Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Fysiska hinder ska förebygga fordonsattacker

2:22 min

Efter terrordådet i Stockholm kommer nu nya råd från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ska göra att kommunerna blir bättre på att försöka förhindra fordonsattacker.

– Det ges förslag på vilka typer av fysiska åtgärder som kan placeras ut. Det kan handla om cementblock, men också andra typer av hinder. Till exempel större typer av bokstäver framför kulturinstitutioner, säger Erik Levander, handläggare på SKL, till Ekot.

Efter terrordådet i Stockholm i april ifjol, där en lastbil användes, började arbetet med att ta fram nya råd till kommunerna. 

Råd om hur de ska jobba med att försöka stoppa att något liknande händer igen, att ett fordon används som vapen för att köra på och döda människor.

De nya råden kommer från SKL och innehåller bland annat exempel på hur kommunerna kan jobba med frågan och hur fysiska hinder kan användas för att göra det svårare att genomföra fordonsattacker.

Rapporten tar också upp att kommunerna kan använda flera lager av skydd vid till exempel folktäta platser och viktiga byggnader.

– Målet med rapporten är att understödja kommunerna med hur man kan jobba med de här frågorna. Vi hoppas att den ska öka kompetensen, säger Erik Levander på SKL.

Trollhättans stad har deltagit i arbetet med att ta fram råden och Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef, säger att skydd mot fordonsattacker är något nytt för kommunerna.

– Frågan har kommit upp på bordet på ett helt annat sätt nu. Jag tror att de nya råden kommer underlätta arbetet. Det ger en reflektion kring hur man ska tänka, säger Elisabeth Linderoth.

Hotet berör både stora och små kommuner, enligt SKL, och därför behöver kommunerna i stort jobba med att försvåra för fordonsattacker.

– Vi tycker att det är en viktig fråga, som behöver lyftas på lokal nivå. Man behöver diskutera frågan i den lokala politiken och se till att det finns en tanke kring de här frågorna, säger Erik Levander på MSB till Ekot. 

SKL:s nya rapport: Skydd mot fordonsattacker

Följande delar ingår i rapporten:

  • Hur en kommun kan utforma en lokal strategi för skydd mot fordonsattacker
  • Förslag på vilka kompetenser som kan ingå i en arbetsgrupp
  • Vilka typer av fysiska åtgärder som kan placeras ut
  • Vad olika typer av skydd kostar och hur lång livslängd de har
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista