A mobile phone showing the Bank ID app.
Mannen bestals på alla sina besparingar. Foto: Andreas Hillergren/TT Nyhetsbyrån

Swishpengarna tillhörde 80-åring i Arvidsjaur – bestulen på alla besparingar

1:11 min

På tisdagen rapporterade vi att flera ungdomar i Olofström fått stora summor pengar swishade till sig och sedan förmåtts ta ut dem för att överlämna dem till kriminella personer.

Nu har polisen spårat pengarna till en drygt åttioårig man i Arvidsjaur.

Enligt förundersökningsledare Börje Svensson har mannen blivit uppringd av bedragare som utgett sig för att vara hans bank, och sagt att hans konto håller på att länsas och att de ska hjälpa honom.

Därefter har de fått honom att logga in på sin bankdosa och på så vis stulit över 250 000 kronor.

– Detta har hänt på mannens födelsedag och det handlar om hela hans livsbesparing som de stulit. En väldigt sorglig historia, säger Börje Svensson. 

Huvudärendet har nu lämnats över till polisen i Norrbotten.

På tisdagen berättade vi att polisen uppmanade föräldrar att ha koll på sina barns swishkonton, eftersom gärningsmännen i sådana här fall kontaktar ungdomar för att få hjälp att ta ut pengarna. 

– Vi vet att de i flera fall har haft en dialog med ungdomarna och att de fått ersättning för att hjälpa till. Då kan man göra sig skyldig till penningtvättsbrott, säger Robert Loeffel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista