Tre personer står på rad och kramar om varandra.
Christian Fernlund, Malin Faråsen och Neelum Bhatti är några av de som tagit fram sajten jagvagar.se Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Ny sajt ska få unga våga välja drömjobb

2:18 min

Under tisdagen lanseras en helt ny sajt med adressen jagvagar.se, för att unga inte ska begränsas av könsnormer när de väljer yrke.

Det är Region Blekinge som ligger bakom den och syftet är att få fler ungdomar att våga välja jobb utifrån vad man själv gillar att göra. Oavsett om det är mest män eller kvinnor som har just det där jobbet.

Man kan läsa om Shadi Hamdouni i Karlskrona som är en av få manliga florister, och truckföraren Emma Roos Månsson från Bromölla.

– Vi har en väldigt könsuppdelat arbetsmarknad i länet och vi vill få fler att jobba där de själv vill, istället för var normerna bestämmer att jag bör, säger, Malin Faråsen, projektledare för "Jämställd regional tillväxt". 

Hon menar att alla skulle vinna på att bryta den uppdelning som råder, eftersom man i större utsträckning gör ett bra jobb om man får syssla med det man brinner för. 

– Samhället och tillväxten begränsas av normer där folk inte får visa sina bästa sidor, säger hon. 

På sajten kan man göra en så kallad reality check, där ungdomar själva intervjuat personer inom olika yrken. Det finns också guider om hur man går tillväga för att söka jobb. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista