Disco
Foto: Philip Scott Andrews/AP

Forskare: Utan nattklubb minskar Karlskronas dragningskraft

6:09 min

Att Karlskronas sista nattklubb Statt stänger leder inte bara till besvikelse bland stadens unga utan får även konsekvenser för ortens attraktionskraft. Detta enligt måltidsforskaren Richard Tellström.

– Det är väldigt attraktivt idag att flytta till städer som har ett bra socialt liv. När man stänger den sista nattklubben blir stadens sociala liv torftigare och det har betydelse för ortens dragningskraft, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och författare till boken "Från krog till krog - svenskt uteätande under 700 år.

Det var på torsdagskvällen som beskedet kom att nattklubben Statt och tillhörande puben Fox and Anchor i Karlskrona stänger. Fastighetsägaren har sagt upp avtalet med krögarna, vilket innebär att stadens enda nattklubb stänger. Närmsta nattklubb blir nu i Karlshamn.

När vi pratar med ungdomar på stan i Karlskrona är det många som berättar att de är besvikna. Men även om Richard Tellström varnar för att det kan bli konsekvenser för Karlskronas varumärke så var läget mer besvärligt förr, säger han. I restaurangutredningar från  1960- och 70-talet ansågs diskoteken nämligen ha en ännu viktigare betydelse för en ort.

– Då hängde barnafödandet ihop med om det fanns en nattklubb där folk i reproduktiv ålder kunde träffas. Men det har förändrats, för i dag föds det lika mycket barn som tidigare. Man träffas på ett nytt sätt i dag, säger Richard Tellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".