schema
Foto: Christine Olsson/TT

Karlskrona kommun tvingas backa om nattscheman

1:49 min

Karlskrona kommun vill att nattpersonalen i hemtjänsten ska jobba fler men kortare arbetspass. Men de glömde en viktig detalj.

Om passen kortas uppstår ett glapp på kvällen där ingen tar hand om de gamla.

Det var för en dryg månad sedan som vi kunde berätta om en protestlista mot nya scheman i hemtjänsten. 

Nu tvingas Karlskrona kommun tänka om. Men inte på grund av protesterna.

Istället beror det på att den hemtjänstpersonal som har privata arbetsgivare går hem klockan 22. Enligt det nya schemat skulle kommunens nattpersonal komma till jobbet först klockan 23. 

– Våra larm flyttas över till nattpatrullen redan klockan 21. Vad som ska  hända fram till 23 har kommunen inte tänkt på, säger Gertrud Wieselblad som driver hemtjänstbolaget Gertrud Care. 

Vilka arbetsuppgifter är det som inte skulle blir utförda?

– Man kanske behöver ge lite extra mat inför nattfastan. Det kan handla om mediciner eller inkontinensbyten. Eller bara en vanlig läggning.

Gertrud Care är ett av fem privata hemtjänstföretag som har avtal med kommunen. Det nuvarande avtalet går ut om fyra år.

Även kommunen har ju hemtjänstpersonal som jobbar på dagar och kvällar. Skulle inte de kunna ta hand om era brukare?

– Jag anser inte det. Det är viktigt med kontinuitet för de äldre. Varje kund ska möta så få personer som möjligt.

Enligt Martin Olsson som är chef för äldreförvaltningen kommer Karlskrona kommun att försöka teckna nya avtal med de privata hemtjänstföretagen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista