Vildsvin ställer till det för bönder

1:57 min

Vildsvin skapar stora problem för jordbrukarna. Hos Anders Thuresson på Svenstorps lantbruk i Bräkne Hoby, exempelvis, finns vildsvin som bökar  och äter upp grödor för stora pengar.

Anders Thuresson och hans bror Håkan har 2 500 grisar på sin gård.

På fälten runt omkring grisstallarna odlar de höstvete som ska bli mat åt grisarna. Arealen är stor som 40 fotbollsplaner. Men bröderna är  bekymrade. Varje år förstörs betydande delar av grödorna av Vildsvin som bökar och äter upp grödorna.

 – Skadorna kan ett enskilt år uppgå till hundratusentals kronor och det är pengar vi gärna hade lagt på att utveckla företaget istället, säger Anders Thuresson.

Det är inte bara förstörd gröda som oroar. Det finns även en oro bland länets 32 grisproducenter för att vildsvinen ska börja sprida en typ av svinpest som brer ut sig allt mer i Europa.

– Det handlar om den afrikanska svinpesten som sprids av vildsvin. Hittills har inga fall konstaterats i Sverige, men den kryper närmare oss. Får vi in den i våra stallar ligger många gårdar riktigt illa till och kan tvingas slå igen, säger Anders.  

Vildsvinen har de senaste åren ökat i antal i länet. Det märks förutom i lantbruket på skador i trafiken och i villaträdgårdar, vilket vi har rapporterat tidigare.

– De vilda svinen är svårjagade. Jägarna gör vad de kan för oss. Politikerna på nationell nivå däremot måste börja lyssna på oss bönder och ta ett större ansvar för att fler vildsvin skjuts.