"Ingen levande har sett så låga vattennivåer"

3:14 min

Idag hålls det möte om den extremt låga vattennivån som rådde i Mörrumsån i somras och som hållit i sig under hösten.

Detta påverkade bland annat pappersmassatillverkaren Södra Cell i Mörrum - som använder vattnet från ån i sin produktion innan det släpps ut i havet igen - och Kronolaxfisket som anordnar fiske i Mörrumsån.

Företagen träffar idag Länsstyrelsen Blekinge och landshövdingen för att berätta mer om vilka konsekvenser det rekordlåga vattenflödet fört med sig för dem.

Ida-Maria Rigoll, platschef på Kronolaxfisket hoppas att mötet ska leda till en större samsyn kring hur nivåerna påverkar företagen. 

– Det är länsstyrelsen i Kronoberg som sköter regleringen av Mörrumsån, så det är jätteviktigt att de har en tät dialog med vår länsstyrelse och att alla förstår hur viktigt detta är. Det är ingen levande människa som har sett vattenmängder under fyra kubik sex månader i rad, säger hon. 

Vad ska du säga till dem idag? 

– Jag ska visa dem före- och efterbilder och berätta vad det innebär för oss som företag, men också för naturen, i form av fiskreproduktion. Vi kommer att se konsekvenserna av detta de närmsta åren. 

Vattennivåerna i Mörrumsån

Idag rinner runt tre kubikmeter fram genom Mörrumsån. För ett år sedan var det 50. 

Som lägst var det två kubikmeter i somras. 

Vattnet släpps på från Åsnen i Småland. Enligt en vattendom ska påsläppet vara på sju. Dagens mängd är alltså ett undantag eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.