Klassrum med elever och lärare.
Sparkraven som den styrande koalitionen föreslår ligger totalt på 50 miljoner kronor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skolchefen: Sparförslaget får mig att känna stor oro

1:42 min

Karlshamnskoalitionens sparkrav riskerar att slå hårt mot barnomsorgen och skolan.

Sparkraven som den styrande koalitionen med S, C och MP i Karlshamn föreslår innebär ett rejält stålbad för kommunens verksamheter. Det rör sig totalt om 50 totalt miljoner som ska sparas nästa år. 

Nämnden för barnomsorg, ungdom och skola riskerar att drabbas hårt. Den går nio miljoner back i år och får ett sparkrav på 10 miljoner kronor nästa år, vilket Blekinge läns tidning var först med att berätta.

– Ska vi minska kostnaderna med den omfattningen som det här handlar om kan vi inte utesluta att personal blir berörd, säger chefen för skolan och barnomsorgen i Karlshamn, Patrik Håkansson.

Det här blir den största utmaningen i Patrik Håkanssons yrkesliv, säger han.

– Och det förvånar mig inte om föräldrar och barn känner en viss oro inför framtiden med anledning av det här tuffa sparförslaget, det gör jag även själv, säger Patrik Håkansson.

En skattehöjning i Karlshamn finns inte på den styrande koalitionens karta.

– Vi ligger högt jämfört med andra kommuner i en del verksamheter. Därför tror vi nog att vi ska kunna ta hem detta, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Kommunfullmäktige tar beslut om budgeten den 17 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista