Miro Zalar JVM montage
Foto: Erik Simande/Stig Kenne/TT

Miro Zalar: Det är inte acceptabelt

3:08 min

Näthatet som riktas mot sportprofiler blir värre och värre och måste upphöra, menar den före detta elitidrottaren från Karlskrona.

Det var i senaste avsnittet av podcasten Sporthuset som den före detta stavhopparen röt ifrån mot klimatet på sociala medier. 

– Avsnittet spelades in på nyårsafton men det här är saker jag tänkt på länge. Ganska ofta får idrotten kritik för att vi ledare och tränare borde ta större ansvar för att undvika den psykiska ohälsan inom sporten. Givetvis ska vi tränare och ledare ska utbildas, men jag tycker man missar att det som börjar bli värre och värre är näthatet. 

Miro Zalar drar paralleller till den kritik som JVM-laget fick efter matchen mellan Sverige och Schweiz, men också erfarenheter i sin roll som fystränare för Karlskrona HK:s A-lag. 

- När vi förlorade mot Leksand kan jag förstå att man tycker vi spelar dåligt och så vidare, men när det övergår till påhopp på specifika spelare och kritiserar dem på ett sätt som de inte har fog för har det gått för långt. Kritisera oss gärna, men kritisera oss då som lag, säger Miro Zalar. 

Han märker också en skillnad mot hur det var under hans tid som aktiv stavhoppare.

– När jag hade hoppat dåligt var det alltid någon krönikör som tyckte man var en sopa. Men folk på stan var alltid positiva, men nu sitter de istället på nätet och hoppar på individer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista