Massor med julgranar i en container.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Så här slänger du din julgran lagligt

1:04 min

Idag är det dags för julen att städas ut och för att undvika böter ska man slänga sin gran på utvalda inlämningsställen.

Idag är det tjugondag Knut, julen är över och vi går mot ljusare tider. Med detta kommer den obligatoriska julstädningen och om man vill undvika en bot på 800 kronor ska man inte slänga sin julgran i soprummet, på gatan eller ens i den allmänna skogen.

– Att slänga en julgran kan ju likställas med att man slänger trädgårdsavfall. Rent tekniskt är det en nedskräpningsförseelse som skulle kunna rendera i 800 kronor i böter om en polis skulle se detta, säger Robert Loeffel som är presschef på polismyndigheten region syd.

Det kan därför vara bra att veta var man ska göra av sin barrande gran.

Om man inte vill kånka på och knöla in granen i bilen till återvinningscentralen, finns bland annat idrottsföreningar som erbjuder upphämtning av granar för en avgift.

I Karlskrona har det ställts ut containrar på Fisktorget, vid Amiralen i Lyckeby och i Handelshamnen vid Aspöfärjan. Och i samtliga kommuner kan man besöka insamlingsplatser eller återvinningscentraler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista