Jessica Holmström i Karlshamn är marknadsansvarig för SMS-livräddare. Hon sitter vid sitt skrivbord och pekar på en skärm som visar var och hur många livräddare det finns i landet.
Trots att Blekinge inte har anslutit sig ännu, har redan 200 personer i länet registrerat sig som sms-livräddare. Foto: Caroline LIndheimer/Sveriges Radio.

App kan rädda liv vid hjärtstopp

3:31 min

Sms-livräddare är ett system som snart är kopplat till hela Blekinge. Och den som kan hjärt-lungräddning ansluter sig lätt via en app i telefonen.

Samtliga kommuner är positiva till en anslutning för sms-livräddare. Men först måste varje kommun ta ett politiskt beslut i frågan.

De kan vara där före ambulans och räddningstjänst 

Efter det kan det bli så att ideella krafter som befinner sig i närheten av en person som får hjärtstopp, snabbt kan bege sig till platsen och hjälpa till med hjärt-lungräddning.

– De kan vara där före ambulans och räddningstjänst och göra skillnad, säger Jessica Holmström i Karlshamn som är marknadsansvarig för sms-livräddare.

Nyttan går inte att ifrågasätta

Än så länge är det bara fyra regioner i landet som är med i systemet, men mycket tyder på att även Blekinge också hänger på. 

Regionrådet Alexander Wendt (M) är optimistisk och tror att det formella beslutet kan vara klart före sommaren.

– Nyttan går inte att ifrågasätta. I Karlshamn kan vi rädda tio liv om året med det här systemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista