Kustbevakningens fartyg Amfitrite
Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen agerar efter misstänkt jäv

1:56 min

En anställd på Kustbevakningen i Karlskrona får inte längre granska fakturor från ett företag som han tidigare var delägare i. Förändringen görs efter ett avslöjande i P4 Blekinge.

– Lagstiftningen har inte gett oss ett entydigt svar. Men vi har beslutat  att tillämpa en försiktighetsprincip så att myndigheten med god marginal ska uppfattas som trovärdig, säger Henrik Johnsson som är chef för Kustbevakningens materiel- och lokalförsörjningsavdelning.

Det var i november förra året som P4 Blekinge kunde avslöja att en anställd på Kustbevakningen i Karlskrona under tre år haft som arbetsuppgift att granska och godkänna fakturor från ett företag som han tidigare var delägare i.

Den anställde hade därmed möjlighet att gynna företaget, som numera drivs av en släkting till honom.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem var i samband med avslöjandet mycket kritisk mot Kustbevakningens agerande.

– Om han har skött uppgiften klanderfritt så har han inte gjort sig skyldig till brott. Däremot finns det ett systemfel hos Kustbevakningen som tillåter att det uppstår jäv-situationer, sa Sven-Erik Alhem i november.

Nu har Kustbevakningens interna utredning kommit fram till att den anställde inte längre ska granska och godkänna fakturor från företaget som han tidigare var delägare i.

Av utredningen framgår också att myndigheten kommer att se över det egna regelverket. 

Har den anställde gynnat det företag som han tidigare var delägare i?

– Den interna utredningen har inte visat att han begått några fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista